Bildet viser en mann og en dame

Lund og Sømo besto svenneprøven med glans

Til vinteren flytter Elverum Farvehandel AS inn i nye lokaler i Vestsideveien 57. Da er det et drøyt halvår siden de to lærlingene Ina Marie Korsmo Lund og Cato Sømo avla svenneprøven i det som skal bli den nye kontorfløyen. Begge lærlingene besto prøven med glans, og i dag er de i full jobb for malespesialisten i Elverum.

 -Det er veldig bra å jobbe her. Vi har et veldig fint arbeidsmiljø, og varierte oppgaver. Ingen dager er like, sier Cato Sømo, og Ina Marie Korsmo Lund er helt enig.

-Alt er fint her, egentlig. Gode kolleger, morsomt på jobb. Det kunne ikke vært bedre. Jeg føler at jeg har funnet plassen min, sier Korsmo Lund.

Meget godt bestått

Det er nervepirrende dager før og under en fagprøve, skal vi tro de to ferske malersvennene. Begge «grudde seg fælt», som de sier, men klarte å begeistre sensorene med arbeider som sto til «meget godt bestått».

-Jeg måtte fortelle meg selv at dette har jeg drevet på med hver dag i tre år og tvinge meg til å tenke på prøven som et helt vanlig prosjekt. Det var helt nydelig da vi fikk vite resultatet, og jeg er temmelig stolt over at det gikk så bra, smiler Ina Marie Korsmo Lund.

Det synes kollega Cato Sømo også.

-Veldig artig. Vi har hatt gode læremestere her på Elverum Farvehandel AS. Sparkling, maling, gulvlegging, veldig mye forskjellig. Men det var veldig deilig å bli ferdig med læretiden og svenneprøven.

Lærlingeordningen er viktig

Det var de siste dagene i juni som Korsmo Lund og Sømo fikk til å overbevise sensorene om at de hadde lært faget sitt. I løpet av en uke skulle de sparkle gipsplater, helsparkle en vegg, montere høy duk på en vegg, male alle veggene med tre strøk, legge og sveise vinyl på gulvet, og slipe og male en trespeilet dør i hver sin del av de nye kontorlokalene til Elverum Farvehandel AS. Fredag 1. juli «skulle de få dommen», som de sier.

-Det høres kanskje mye ut, men det gikk jo fint. Med god planlegging og god utførelse går det som regel bra.

Daglig leder Kent Dellerud hos Elverum Farvehandel AS er stolt av sine nye medarbeidere, og mener lærlingeordningen er svært viktig for bransjen.

-Vi trenger rekruttering, ellers risikerer vi at faget vårt dør ut. Det at vi får lærlinger som Ina og Cato hit til oss gjør at vi kan videreføre kompetanse som de ikke lærer på skolen. Det kommer noe nytt hele tiden, men vi synes det er viktig å holde litt på de gamle håndverkstradisjonene og lære bort dette til våre nye medarbeidere, sier Dellerud.

Nesten som et kunstverk

Denne tirsdagen i begynnelsen av november holder Ina Marie Korsmo Lund på å male en av oppgangene på Terningmoen Arena, mens Cato Sømo maler en del luker som skal monteres på Rena leir. Den store variasjonen i arbeidsoppgaver er noe av det som gjør jobben så spennende, sier de begge to.

-Det er nesten som et kunstverk. Hele prosessen fra blanke ark til ferdig resultat.